Jogurt możesz zrobić sam

O właściwościach zdrowotnych naturalnych jogurtów wiem od dawna, choć nie wszystkie produkty można wrzucić do worka z napisem „zdrowe”. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba szukać odpowiednich jogurtów na sklepowych półkach. Jak najbardziej zdrowy jogurt jesteśmy w stanie zrobić sami we własnym domu.

Jogurt własnej roboty – wiesz, co będziesz jadł

domowe jogurty własnej robotyNajciekawsze, że wcale nie jest to skomplikowany proces. Zacznijmy jednak od tego, że w przypadku domowego jogurtu nie dodajesz do niego żadnych zbędnych składników, których pełno jest w seryjnie przygotowywanych produktach. Żeby wykonać jogurt, wystarczy niewiele, zarówno jeśli idzie o składniki, jak i sprzęt. To po kolei. Aby przygotować domowe jogurty własnej roboty, potrzebne będzie mleko, albo pasteryzowane, albo świeże. To ostatnie jednak trzeba będzie podgrzać do temperatury 80-90 stopni Celsjusza właśnie w celu pasteryzacji, czyli pozbycia się chorobotwórczych bakterii. Następnie mleko trzeba ostudzić do temperatury około 45 stopni (w przypadku kupionego pasteryzowanego mleka należy je podgrzać do takiej temperatury) i dodać do niego kultury bakterii. Możecie je kupić choćby w internecie. Potem mieszamy, wlewamy do garnka czy słoika i trzymamy w temperaturze 42-45 stopni przez 6 do 10, a nawet 12 godzin. Potem jogurty można schować do lodówki, będą do spożycia w ciągu tygodnia. I tyle. Jeśli prostota przygotowania jeszcze kogoś nie przekonała, to dodam, że spożywanie jogurtów naturalnych z kulturami bakterii jest ważne dla zdrowia. Pomaga utrzymać florę bakteryjną, wspomaga trawienie i odporność, jest ważne w odbudowaniu flory po terapii antybiotykowej.

Niewielkim kosztem, najczęściej niższym niż w przypadku zakupów w sklepie, możemy przygotować domowe jogurty. Będziemy mieli kontrolę nad ich powstawaniem, a one będą mieć wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. A przy okazji zawsze jest satysfakcja, że zrobiliśmy coś samemu. Tym także możemy się pochwalić.